Επιστημονική Υπεύθυνος


Η Δρ Κατερίνα Δούναβη (BCBA-D) είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στην Ανάλυση Συμπεριφοράς και τον Αυτισμό στο Πανεπιστήμιο Queen’s University του Μπέλφαστ και Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Κέντρου Ανάλυσης Συμπεριφοράς του ίδιου Πανεπιστημίου. Είναι Διδάκτωρ Ψυχολογίας (PhD) από το Πανεπιστήμιο Complutense στη Μαδρίτη και η πρώτη Πιστοποιημένη Αναλύτρια Συμπεριφοράς στην Ελλάδα, Διδακτορικού επιπέδου (Board Certified Behavior Analyst-Doctoral, BCBA-D). Είναι η επιστημονική υπεύθυνος και ιδρύτρια του κέντρου Μαγικό Σύμπαν στην Ελλάδα και η Συντονίστρια της Εποπτευόμενης Πρακτικής των φοιτητών της ABA España. Από το 2010 έως το 2021 ήταν η Κλινική Υπεύθυνος και Ανώτατη Επόπτρια του κέντρου Melody Learning Center στη Γερμανία . Από το 2012 έως το 2020 ήταν η Ανώτατη Επόπτρια (Senior Supervisor) του κέντρου Futuroschool στο Παρίσι.

Η Κατερίνα αποφοίτησε με άριστα από το Προγράμμα Ψυχολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόπιν πραγματοποίησε μεταπτυχιακό στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, από όπου αποφοίτησε με άριστα και τιμητικό έπαινο (Mención de Excelencia). Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς (ABA) με έμφαση στις Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές, επίσης με άριστα, και έγινε η πρώτη φοιτήτρια του μεταπτυχιακού προγράμματος της ABA Ισπανίας που πέρασε επιτυχώς τις εξετάσεις της Επιτροπής Πιστοποίησης στην Ανάλυση Συμπεριφοράς (Behavior Analysis Certification Board: BACB), της επιτροπής με έδρα την Αμερική που θέτει κριτήρια για τους Αναλυτές Συμπεριφοράς διεθνώς. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε με άριστα και την ανώτατη τιμητική διάκριση (cum laude) το Διδακτορικό της στην Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης.

Η Κατερίνα είναι ενεργή ερευνήτρια στους τομείς της ανάλυσης συμπεριφοράς (ABA), των αναπτυξιακών διαταραχών συμπεριλαμβανομένου του αυτισμού, των ειδικών αναγκών, του λόγου (verbal behaviour), της αποτελεσματικής εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης επαγγελματιών. Έχει δημοσιεύσει έρευνές της σε επιστημονικά περιοδικά διεθνούς κύρους, έχει δώσει ομιλίες ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε διεθνή συνέδρια και έχει παρουσιάσει μελέτες της σε πολυάριθμους επιστημονικούς οργανισμούς και συνέδρια διεθνώς. Η Κατερίνα χρησιμοποιεί αυτή τη γνώση στο σχεδιασμό εξατομικευμένων εκπαιδευτικών παρεμβάσεων για παιδιά, νέους και τις οικογένειές τους ώστε να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τα τελευταία 20 χρόνια, η Κατερίνα έχει εργαστεί με πλήθος παιδιών, εφήβων, νέων και τις οικογένειές τους, εποπτεύοντας τη θεραπευτική παρέμβαση και ένταξή τους σε ποικίλα περιβάλλοντα, όπως σχολεία, κέντρα ημέρας, εξωσχολικά προγράμματα και θεραπευτικά προγράμματα στο σπίτι. Έχει εργαστεί στο Ίδρυμα για το Σύνδρομο Down στη Μαδρίτη (FSDM), έχει εποπτεύσει σχολές γονέων και έχει εκπαιδεύσει άλλους επαγγελματίες (π.χ., ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ειδκούς θεραπευτές, δασκάλους και καθηγητές) σε πολυάριθμα σχολεία της Μαδρίτης ως μέλος της Ψυχολογικής Μονάδας Πρόληψης του Πανεπιστημίου Complutense. Ενώ εργαζόταν σε προγράμματα επιδοτούμενα από τις Δημοτικές Αρχές (Local Authorities) στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει κάνει αξιολογήσεις, έχει σχεδιάσει και εποπτεύσει την παρέμβαση για παιδιά με ειδικές ανάγκες και έχει εκπαιδεύσει τους δασκάλους ειδικής αγωγής και το υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό για την αποτελεσματική εφαρμογή τους. Αυτή τη στιγμή, είναι η Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς (MScABA) και διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό στις Διαταραχές του Φάσματος του Αυτισμού (MScASD) στο Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ. Είναι επίσης εξαιρετικά ενεργή στην εκπαίδευση επαγγελματιών και την παροχή υπηρεσιών σε οικογένειες διεθνώς (π.χ., Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Πουέρτο Ρίκο) και είναι επόπτρια της ABA Ισπανίας, επιβλέποντας την πρακτική άσκηση των φοιτητών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Ανάλυση Συμπεριφοράς και τον Αυτισμό.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *